Aspectele planetare majore şi minore

Informaţii despre aspectele planetare majore şi minore: conjuncţie, sextil, careu, trigon, opotiţie, semicareu, cvintil, inconjuncţie şi altele.

Atunci când între două planete sau puncte importante ale astrogramei se formează un anumit unghi, vorbim despre formarea unui aspect planetar. Se consideră că aspectele planetare se formează indiferent de direcţie, deci nu contează dacă acesta este în sensul acelor de ceasornic sau contrar acestuia, pornind dintr-un anumit punct.

Există mai multe aspecte, cele mai importante fiind conjuncţia, sextilul, careul/cuadratura, trigonul şi opoziţia. Acestea sunt aspecte majore, numite şi aspecte ptolemeice, pentru că au fost descrise de Ptolemeu. În afară de aspectele majore, există şi aspecte minore (semicareu, etc.), care au o importanţă mai mică, deoarece simţim mai puţin influenţa lor. O planetă care nu formează niciun aspect cu alte puncte din astrogramă se numeşte planetă neaspectată.

Astrologie: aspecte planetare majore
Astrologie: aspecte planetare majore

Orbul

Când se face o interpretare astrologică, nu se iau în calcul doar aspectele perfecte. Spre exemplu, o opoziţie poate fi formată şi la 178 sau 182 de grade. Diferenţa de grade până la punctul de aspect perfect se numeşte orb.

În general, fiecare astrolog stabileşte singur orbul pe care vrea să îl ia în considerare, în funcţie de planetele implicate şi de astrograma interpretată. În astrologia orară, de exemplu, se discută despre influenţele planetelor într-un anumit moment – în acest caz, se va avea în vedere un orb mai mic, de doar 2-3-4 grade. Când analizăm o astrogramă natală, orbul poate fi de 5-8 grade, în funcţie de planetele care formează aspectul.

Aspectele planetare majore

Conjuncţie

Vorbim despre o conjuncţie atunci când două planete par a fi unite (văzute de pe Terra), deci când între ele este o diferenţă de 0 grade. În cazul conjuncţiei, energia celor două planete/puncte este combinată, astfel încât acestea se vor influenţa reciproc. Conjuncţia poate avea efecte pozitive sau negative, în funcţie de elementele implicate şi în funcţie de zodia în care se află acestea.

Sextil

Aspect format atunci când două aspecte sau puncte din astrogramă se află la o distanţă de 60 de grade. Sextilul este un aspect pozitiv, care arată un anumit potenţial pe care îl putem folosi pentru a evolua.

Careu / Cuadratură

Careul se formează atunci când două planete sau puncte din astrogramă se află la o distanţă de 90 de grade. Este un aspect negativ, care aduce tensiuni, conflicte, greutăţi.

Trigon

Aspect format atunci când două elemente din astrogramă se află la o distanţă de 120 de grade. Trigonul este un aspect pozitiv, indicând o interacţiune armonioasă între energiile a două planete/puncte din astrogramă.

Opoziţie

Când două planete formează un unghi de 180 de grade, ele se află în opoziţie. În principiu, aspectul este negativ, dar poate fi folosit şi într-un mod benefic. Opoziţia vorbeşte despre provocări, lucru care dinamizează. Deşi sunt implicate energii care se combat şi care „trag” fiecare în altă direcţie, individul poate lupta pentru depăşirea conflictului. Se ajunge, astfel, la dezvoltare, la evoluţie, caz în care putem spune că opoziţia a avut, totuşi, un efect pozitiv.

Aspectele minore

Semisextil: Când între două planete sau puncte din astrogramă este o distanţă de 30 de grade, vorbim despre semisextil. În acest caz, planetele se află în zodii care urmează una după cealaltă şi, astfel, nu sunt din acelaşi element. Pot să apară unele mici probleme, dar aspectul trebuie privit ca două energii care se completeză. Cel mai adesea, planeta din zodia care se află „în faţă” (Taurul, dacă vorbim despre Berbec şi Taur, de exemplu) „deschide” oarecum calea pentru a doua planetă – iar acest lucru trebuie privit ca o şansă, o oportunitate.

Semiquintil / semicvintil: Două planete sau puncte din astrogramă, care formează un unghi de 36 de grade, formează un semiquintil. Acest aspect are o semnificaţie asemănătoare cu cea a quintilului, dar influenţa sa este mai slabă.

Novil: Când două planete sau puncte din astrogramă sunt la o distanţă de 40 de grade, formează un novil. Aspectul indică, în general, ceva ce se sfârşeşte, pentru a face loc unui lucru nou. Influenţa sa este însă slab simţită, probabil numai cei mai sensibili dintre noi remarcă acest aspect.

Semicareu / semicuadratură / octil: Asect format de două planete sau puncte din astrogramă, atunci când între ele este o distanţă de 45 de grade. Semicuadratura are aceeaşi seminificaţie ca şi cuadratura, dar influenţa sa este mai slab simţită.

Quintil / cvintil: Când două planete sau puncte din astrogramă se află la o distanţă de 72 de grade, formează un quintil. Aspectul indică, în general, un anumit talent, un potenţial care ne conferă creativitate. Seminificaţia seamănă cu cea a trigonului, planetele influenţându-se pozitiv. Dar accentul este pus mai mult asupra creativităţii şi a ideilor care ne ajută să soluţionăm anumite probleme.

Trioctil: Vorbim despre trioctil atunci când două planete sau puncte din astrogramă se află la o distanţă de 135 de grade. Trioctilul indică un element care ne irită, o anumită tensiune. Altfel decât în cazul careului sau al semicareului, tensiunile provocate de trioctil sunt mai greu perceptibile şi, din acest motiv, adesea ignorate. Astfel, cu greu vom putea învăţa ceva de pe urma trioctilului, tensiunea rămânând mereu undeva în fundal, fără ca noi să ne dăm seama ce anume o provoacă.

Biquintil / bicvintil: Când două planete sau puncte din astrogramă sunt la o distanţă de 144 de grade, se formează un biquintil. Semnificaţia biquintilului este asemănătoare cu cea a quintilului: energiile celor două planete ne conferă creativitate şi abilitatea de a depăşi anumite probleme.

Inconjuncţie / quincunx: Aspect format de două planete sau puncte aflate la o distanţă de 150 de grade. Inconjuncţia indică, în general, o provocare, dar nu se poate spune că efectele sale sunt numai pozitive sau numai negative. Acest aspect este cel mai important dintre cele minore, fiind luat în considerare deseori chiar şi de astrologii care nu interpretează alte aspecte minore.

Quindecil / cvindecil: Două planete sau puncte din astrogramă, aflate la o distanţă de 165 de grade. Un aspect mai puţin luat în calcul în trecut, dar care începe să capete o importanţă mai mare. Indică o traumă sau un element care duce la dezvoltarea unei obsesii.

Dacă ţi-au fost de folos aceste informaţii, abonează-te pentru a primi prin e-mail şi articolele pe care le voi scrie în viitor:

Semnificaţia planetelor în astrologie

error: Material protejat / opţiune dezactivată