Ceres în astrologie: Asteroidul fertilităţii şi al abundenţei
Informaţii despre semnificaţia asteroidului Ceres în astrologie.
Ceres face parte din Centura de asteroizi care îşi au traseul între orbitele planetelor Marte şi Jupiter. Dar nu mai este, de fapt, un asteroid: în 2006, a fost declarată planetă pitică. Ceres a fost descoperită în anul 1801 de către Giuseppe Piazzi şi considerată iniţial asteroid. Astrologii o consideră în continuare asteroid – aşa cum Pluton e considerat în continuare planetă (deşi experţii în astronomie se ceartă privind statutul său). Numele planetei pitice este cel al zeiţei agriculturii din mitologia latină. Perioada de revoluţie a lui Ceres este de aproximativ 4 ani şi jumătate.
Ceres în mitologie
În mitologia latină, Ceres era zeiţa agriculturii şi a pământului, corespondentă a zeiţei Demeter din mitologia greacă. Demeter a fost sora lui Zeus, cu care a avut o fiică, Persefona (Proserpina, la romani).
Zeul morţii şi conducătorul împărăţiei subterane, Hades, s-a îndrăgostit de Persefona. În timp ce aceasta culegea flori pe o câmpie, a răpit-o şi a dus-o în împărăţia sa. Întristată de dispariţia fiicei sale, Demeter a coborât din Olimp şi a început să cutreiere Pământul pentru a o găsi. În acest timp, pământul a devenit infertil şi nu a mai produs grâne. Pentru a evita ca oamenii să moară de foame, Zeus l-a trimis pe Hermes, mesagerul zeilor, să o aducă pe Persefona înapoi. Hades a acceptat să o elibereze pe zeiţă, dacă nu mănâncă nimic cât timp se află în împărăţia sa. A reuşit, însă, să o convingă pe aceasta să mănânce nişte sâmburi de rodie, fruct ce simboliza în antichitatea greacă sexualitatea. Considerând că, astfel, a avut loc un act sexual între ei şi că Persefona îi este parteneră, Hades i-a permis zeiţei să revină doar câteva luni pe an pe Pământ.
Pornind de la legenda aceasta, grecii au considerat că Demeter este tristă când Persefona e departe de ea. Adică toamna şi iarna, anotimpuri în care pământul nu rodeşte. Primăvara, Persefona revine şi Demeter face din nou pământul fertil. Şi vara cele două sunt împreună şi, de fericire, Demeter face ca pământul să fie roditor şi să producă hrană. De altfel, cuvântul „cereale” provine din denumirea „Ceres”.
Ceres în astrologie
În astrologie, Ceres are semnificaţii asemănătoare cu cele din mitologie: este asteroidul fertilităţii, al abundenţei şi al maternităţii. Simbolul său este o seceră.
În ceea ce priveşte abundenţa, Ceres poate semnifica, de exemplu, că o persoană va avea o stare financiară bună, dacă asteroidul se află în casa 2 şi nu este afectat negativ de alte planete. Dacă Ceres e în casa 5, bine aspectată, poate fi un semn că o persoană va avea doi sau mai mulţi copii.
Legat de a doua semnificaţie, Ceres indică modul în care avem grijă de alţii şi dă detalii despre instinctul matern şi/sau despre relaţia părinţi-copii. Poate chiar mai importante sunt, însă, tranzitele lui Ceres: ele indică o sarcină, o naştere, etc. Întotdeauna când analizăm o hartă a unei femei care tocmai a rămas însărcinată sau a născut, vom observa că Ceres a activat anumite puncte/planete din astrograma natală.
Analizând câteva astrograme ala unor personalităţi care au suferit de cancer la sân, tind să cred că asteroidul Ceres, prost aspectat în astrograma natală, poate fi un semn că persoana va suferi de această boală. În special dacă şi asteroidul Sedna formează aspecte negative. În toate astrogramele analizate, ambii asteroizi formau aspecte nefavorabile, mai ales cu Pluton, Neptun sau Marte, respectiv cu ascendentul. Aceasta este, însă, doar o teorie personală, pe care trebuie să o mai verific, înainte de a putea spune cu certitudine dacă e adevărată sau nu.
Junona în astrologie: Asteroidul căsătoriei şi al relaţiilor