Coronavirus – analiză astrologică: Cauzele şi evoluţia pandemiei

COVID-19 este subiectul numărul 1 al acestei perioade. Dar ce spune astrologia despre pandemie? Şi cât mai durează această situaţie? O analiză astrologică.

Acest articol nu prezintă un studiu oficial despre coronavirus şi nici informaţii ale experţilor epidemiologi. Este strict opinia mea, din punct de vedere astrologic.

Mă uitam acum câteva luni la tranzitele şi aspectele anului 2020 – şi mă gândeam că ne aşteaptă un an greu. Cât de greu va fi, nu mi-am imaginat atunci. În primul rând, fiindcă sunt o persoană optimistă şi nu caut cu lupa să văd ce aspecte negative urmează. În special după boli şi astfel de lucruri nu mă uit în astrograme decât atunci când cineva e în mod deosebit interesat de acest subiect (de exemplu fiindcă urmează o operaţie etc.).

Nu am găsit până acum vreun astrolog care să fi prezis concret că, în 2020, ne loveşte o asemenea pandemie (explic mai jos de ce). Mulţi au prezis probleme, dar nu atât de grave. Inclusiv eu scriam în 2018 în articolul Uranus în Taur că mă aştept la schimbări mari pe plan economic/financiar şi eventual la un dezastru ecologic. Prin urmare, evenimente tragice precum incendiile din Australia şi Amazonia nu m-au luat prin surprindere – dar pandemia de coronavirus da.

De aceea m-a interesat cu atât mai mult să analizez astrele şi să înţeleg de ce nimeni nu a văzut ce vine. Iată mai jos ideile mele privind pandemia de coronavirus:

Coronavirus din perspectivă astrologică
Coronavirus din perspectivă astrologică

Semnificaţia planetelor în astrologia medicală şi mundană

Cine îmi urmăreşte articolele, ştie că îmi place să compar tranzitele actuale cu cele din trecut, pentru a vedea ce efecte au avut ele de-a lungul istoriei. Am analizat acest lucru şi de data asta, dar nu enumăr detaliile, pentru că articolul este şi aşa foarte lung.

Înainte de a începe analiza, vreau să vă spun câte ceva despre semnificaţia unor planete. Pentru că ele au legătură, în astrologia medicală sau cea mundană, cu ceea ce se întâmplă acum. (Menţionez doar punctele relevante în acest caz.)

Astrologia medicală:

 • Lună: pneumonie
 • Mercur: sistemul respirator, plămâni
 • Marte: febră, hemoragie (inclusiv tuse cu sânge), infecţii
 • Jupiter: ficat, diabet, obezitate
 • Saturn: boli cronice, boli ale plămânilor, reumatism
 • Uranus: boli necunoscute
 • Neptun: boli contagioase, virusuri
 • Pluton: moarte

Veţi observa mai jos că toate aceste planete sunt, într-un fel sau altul, implicate în ceea ce se întâmplă. Iar din lista de mai sus observăm că se referă la simptomele COVID-19 sau la grupele sensibile (diabet, ficat etc.).

Astrologia mundană:

În cazul de faţă, m-au interesat în mod special:

 • Mercur: comunicare, mijloace de transport
 • Marte: siguranţa statului, armata
 • Jupiter: sistemul legislativ, valorile comune ale populaţiei, religie, bogăţie, transport/călătorii internaţionale
 • Saturn: instituţiile statului, serviciile publice, ordinea publică, reguli, izolare, control, populaţia în vârstă
 • Uranus: revoluţie, reformă, transport aerian/cu trenul, organizaţii civice
 • Neptun: spitale de stat, sistemul de sănătate, minciuni, amăgire, scandal, confuzie, nelinişte, petrol
 • Pluton: lucruri ascunse, inconştientul colectiv, psihologia maselor, lupte pentru putere, reconstrucţie

Iniţial, nu i-am dat prea multă importanţă planetei Venus – pentru că nu o asociez cu boli de plămâni, pandemii, moarte etc. Dar, în timp ce analizam tranzitele, mă tot loveam de ea. Am constatat că a activat alte planete sau a declanşat anumite lucruri (vedem mai jos). Între timp, am aflat că Venus este deseori asociată cu epidemii, atunci când formează aspecte negative. Iar acum văd legătura dintre ea şi situaţia actuală: Venera este cea care ţine un popor unit. Ea domină peste viaţa socială (muzee, concerte etc.), dar şi peste resursele (financiare) ale unui stat. În astrologia medicală, Venus reprezintă rinichii – iar persoanele cu boli ale rinichilor fac şi ele parte din grupurile mai sensibile la coronavirus.

Atunci când fac analize astrologice, îmi place să folosesc şi asteroizii. În special în legătură cu pandemia de COVID-19 nu puteam să îl ignor pe Chiron (răni, dar şi vindecare). Dintre asteroizii mai cunoscuţi, m-am uitat la Vesta (protecţie, legătura dintre stat şi familie, sănătate) şi la Pallas Atena (protectoarea statului, legislaţie). În plus, am rămas uimită de puternicul impact pe care l-au avut (sau încă îl mai au) diverşi asteroizi pe care îi asociez cu:

 • sănătate/medicină – Asclepius, Apollo, Sekhmet, Isis, Hygiea, Anahita, Panacea, Feronia
 • moarte – Horus, Freya, Hel, Odin, Orcus, Mors-Somnus, Libitina, Izanami

Care planete şi tranzite au declanşat pandemia de COVID-19?

În articolele pe care le-am citit pe această temă, am găsit două „grupări”, ca să le numim aşa. Astrologii care spun că pandemia a fost cauzată de conjuncţia Jupiter-Pluton şi astrologii care dau vina pe conjuncţia Saturn-Pluton.

În timp ce recunosc impactul pe care îl pot avea aceste două conjuncţii, sunt de părere că niciuna nu a declanşat singură pandemia. Sunt mult mai multe tranzite şi aspecte implicate. Care, luate separat, nu provoacă asemenea dezastre. Dar acum au toate loc în acelaşi timp. Acesta este probabil şi motivul de ce astrologii nu au prezis pandemia: pentru că nu au văzut imaginea de ansamblu – inclusiv asteroizii. Analiza unei astrograme este foarte complexă, trebuie să iei foarte multe elemente în considerare. Iar toate elementele care indică acum pandemia nu le-ar fi avut niciun astrolog în vedere. Doar eventual dacă ar fi vreunul obsedat, care nu mai are viaţă normală şi chiar analizează ca la microscop fiecare planetă şi asteroid.

Vom vedea mai jos detalii, dar, în opinia mea, acestea sunt cele mai importante tranzite şi aspecte:

 • careul Jupiter-Neptun din anul 2019
 • aglomerarea de planete (stellium) şi multele conjuncţii din Capricorn, în prima parte a lui 2020
 • Neptun în Peşti şi Uranus în Taur – care au influenţă indirectă, dar pe termen mai lung

Semnificaţia acestor tranzite

Jupiter reprezintă expansiunea. Aflat în Săgetător (străinătate, transport internaţional), forma careu cu Neptun (virus) din Peşti (necunoscutul). Deci ar putea fi un indiciu pentru un virus care se răspândeşte pe plan mondial.

În Capricorn, se află deja de mai mulţi ani Pluton, care distruge şi reface sisteme – în special pe cel economic şi sistemul social. Şi-a anunţat intrarea în Capricorn prin criza financiară din 2008. Şi va aduce schimbări serioase înainte de a părăsi această zodie, în 2024.

Tot prin Capricorn trece şi Saturn – simbol al unei vârste avansate. Deci nu e de mirare că noul coronavirus le provoacă mai ales persoanelor în vârstă probleme. Saturn în Capricorn pune un mare accent pe reguli, ordine, restricţii (mai ales pe plan economic). Cere o re-evaluare a sistemelor (învechite) şi schimbări, acolo unde e nevoie. Tot schimbări vrea şi rebelul astrologiei: Uranus în Taur, care afectează mai ales sistemul financiar. Dar Taurul reprezintă şi valorile – în acest caz cel mai valoros lucru pe care îl deţinem: corpul nostru. Tot Taurul simbolizează natura şi, Uranus aflat în această zodie, poate duce la dezastre naturale (cum scriam şi mai sus).

Neptun în Peşti poate indica un risc mai ridicat privind epidemii sau pandemii – în special când se află la gradul 15-16, cum era cazul când a izbucnit coronavirusul. Simbolul sabian pentru acest grad este „În liniştea din studioul său, un individ creativ simte fluxul inspiraţiei”. În primul rând, este primul simbol din „Intervalul de protecţie” – care se potriveşte de minune acestei perioade. Un simbol care vorbeşte despre inventivitate şi despre găsirea unor soluţii inedite atunci când apar probleme neaşteptate. Însă, dacă nu folosim în mod pozitiv această influenţă, se ajunge la iluzii privind propria înţelepciune. Ceea ce s-a şi dovedit a fi fatal: multe state au ignorat iniţial virusul, posibilitatea de a-l combate din faşă, şi au ajuns să aibă mii şi zeci de mii de bolnavi. Totodată mi se pare interesantă imaginea, care parcă ne arată pe noi, în situaţia actuală: individul care este singur, izolat, şi care devine creativ, încercând să treacă peste plictiseala din perioada de carantină.

Pe lângă tranzitele acestor planete care se mişcă mai lent, un factor extrem de important este Marte. Zeul războiului activează, rând pe rând, planetele din Capricorn. Deci nu e de mirare că ne simţim ca sub asediu şi că politicienii şi presa vorbesc despre „stare de război” şi de „arme împotriva virusului”.

Când şi de ce a apărut coronavirusul?

Primul caz de coronavirus a fost raportat de China în 1 decembrie 2019. Se presupune că infectarea s-a produs cândva în jurul datei de 17 noiembrie 2019.

În opinia mea, primul caz a apărut mai devreme. Doar că nu a fost depistat, nu s-a ştiut ce este, nu a avut simptome etc. Sau pur şi simplu nu a fost raportat de autorităţi.

A doua jumătate a lui septembrie 2019 mi se pare o perioadă favorabilă, din punct de vedere astrologic, pentru apariţia coronavirusului. Poate atunci a avut loc trecerea de la animal la om. Nu ştiu să spun exact ce a fost atunci. Dar, indiferent despre ce exact este vorba, nu pot să ignor tranzitele şi aspectele din acea perioadă:

 • Jupiter în Săgetător careu Neptun în Peşti
 • Marte în Fecioară (sistemul sanitar) formând careu în T cu Jupiter şi Neptun
 • Saturn şi Nodul Nord în opoziţie pe axa Capricorn/Rac (stat, industrie, economie vs. familie, cămin), formând careu în T cu conjuncţia Mercur/Apollo
 • Lună nouă în Balanţă (o nouă abordare a relaţiilor diplomatice), formând conjuncţie cu Isis şi careu în T cu Chiron şi Minerva
 • Venus şi Mercur în conjuncţie formează careu în T cu Lună/Chiron şi Minerva
 • Uranus careu Panacea (nevoie de a inventa un medicament nou)
 • Sekhmet în Fecioară formând careu în T cu Hygeia în Gemeni (aer, transport) şi Ceres (mama Pământului) în Săgetător (aspect ce mă duce cu gândul la studiul care arată că pandemia e mai dură în zonele puternic poluate).
21 septembrie 2019

Evoluţia cazurilor de coronavirus, declararea pandemiei

În octombrie şi noiembrie am observat câteva aspecte mai importante care sigur au activat anumite puncte sensibile (chiar dacă încă nu se ştia nimic despre COVID-19):

 • 1 octombrie 2019: Venus în Balanţă careu Pluton în Capricorn
 • 4 octombrie 2019: Lilith (Luna Neagră) conjuncţie Neptun în Peşti
 • 9 octombrie 2019: Marte în Balanţă opoziţie Chiron în Berbec
 • 27 octombrie 2019: Marte în Balanţă careu Saturn în Capricorn
 • 5 noiembrie 2019: Marte în Balanţă careu Pluton în Capricorn
 • 24 noiembrie 2019: Martie în Scorpion opoziţie Uranus în Taur
 • 26 noiembrie 2019: Venus în Capricorn careu Chiron în Berbec; Asclepius conjuncţie Pluton în Capricorn; Apollo careu Neptun

Primul caz de coronavirus a fost făcut public în China, în 1 decembrie 2019. Exact atunci când Jupiter se pregătea să intre şi el în Capricorn (2 decembrie) – o zodie în care deja se aflau Pluton, Saturn, Venus şi Ceres.

În 26 decembrie 2019, a avut loc o eclipsă solară în conjuncţie cu Jupiter şi trigon cu Uranus. Simbolul sabian pentru gradul unde s-a format eclipsa este „Indieni pleacă la război. Unii vâslesc într-o canoe, alţii dansează dansul războiului”. Este un simbol care vorbeşte despre mobilizare, dar şi despre trezirea bruscă la realitate. Indică un moment în care trebuie să ne concentrăm asupra ţelurilor şi lucrurilor importante. În aceeaşi zi, cercetătorii au identificat virusul ca fiind înrudit cu coronavirusul SARS.

Mercur (comunicarea) a intrat şi el în Capricorn în 29 decembrie. Iar în ziua următoare au apărut primele informaţii în reţelele de socializare. La momentul respectiv, se vorbea încă despre „pneumonie din cauze necunoscute”. În 31 decembrie, China alertează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în privinţa apariţiei virusului.

Astrele şi pandemia în ianuarie 2020

5 ianuarie: Marte trigon Chiron, iar cercetătorii descoperă că virusul este unul nou, deci nu doar o revenire a SARS.

8-10 ianuarie: Jupiter în opoziţie cu Nodul Nord (8.1.) şi eclipsă lunară (10.1.), ambele pe axa Rac-Capricorn. Cercetătorii chinezi anunţă descoperirea unui nou virus şi OMS confirmă acest lucru. Noul virus primeşte un nume: 2019-nCoV. Primul deces în China, în urma îmbolnăvirii cu noul virus.

12 ianuarie: conjuncţia Saturn-Pluton în Capricorn, cărora li se alătură şi Mercur (comunicare, transport, călătorii) şi Ceres. Cum era de aşteptat când e implicat Saturn, OMS publică primele recomandări privind călătoriile spre China. Începutul valului de restricţii ce urmau să vină. Conjuncţia are loc la 23 de grade în Capricorn (exact unde se află şi Jupiter în astrograma Chinei), iar simbolul sabian spune: „Un soldat primeşte două medalii pentru curaj în timpul luptei”. Avem, din nou, ideea de luptă împotriva duşmanului. Dar este şi un simbol al responsabilităţii sociale – respectiv al recompensei pe care o primim dacă dăm dovadă de spirit civic. Deja de atunci ar fi trebuit luate măsuri precum statul în casă pentru a preveni răspândirea bolii.

13 ianuarie: Cu puţin timp înainte ca Venus să treacă în Peşti, părăsind zodia Vărsătorului, este anunţat primul caz de coronavirus din afara Chinei. Un pacient din Thailanda – ţară care are ascendentul taman în Vărsător.

15 ianuarie: Sextilul Venus-Uranus aduce o inovaţie. OMS publică un protocol privind diagnosticarea/testarea pentru 2019-nCoV.

A doua jumătate a lunii ianuarie:

 • Conjuncţie în Peşti: Apollo, Asclepios, Venus şi Neptun, toate în careu cu Marte din Săgetător. Pluton şi Saturn din Capricorn în careu cu Feronia din Berbec. Sekhmet în opoziţie cu Nodul Nord pe axa Rac-Capricorn. Lucrurile se precipită şi tot mai multe ţări anunţă că au cazuri de COVID-19. OMS declară că există o urgență internațională de sănătate publică.
 • 27 ianuarie: Lilith trece în Berbec. Încă două state anunţă primele cazuri: Canada – ţară cu ascendentul în Berbec, şi Germania, care are Mijlocul Cerului în această zodie.
Evoluţie coronavirus
Evoluţie coronavirus

Coronavirus în februarie 2020

Mercur trece în Peşti (iluzii) în 3 februarie şi duce la înmulţirea informaţiilor false.

În prima parte a lunii, nu am avut aspecte foarte importante, în plus ne-a protejat conjuncţia Venus-Chiron. Prin urmare, cazurile din China au crescut constant, dar lent. Şi în alte ţări creşterea e încă sub control.

Mai multe aspecte dure din astrograma Chinei (printre care Pluton în conjuncţie cu Jupiter „natal”) fac ca numărul persoanelor infectate să crească brusc în 12-13 februarie.

Mercur retrograd

Marte trece în Capricorn. Venus e în careu cu Nodul Nord, iar Mercur (reprezentând comunicarea, informaţiile, dar şi plămânii) intră în mişcare retrogradă. Urmează câteva aspecte tensionate şi care înrăutăţesc situaţia – dar toate aceste schimbări nu le observăm încă la nivelul lor adevărat. Mercur e retrograd şi ne facem iluzii că totul e sub control. E posibil ca multe teste să fi ieşit (iniţial) negative, deşi persoanele erau deja infectate. Efectele se vor vedea abia în martie.

Prima jumătate a lui martie

Revenirea lui Mercur în mişcare directă (9 martie) ne-a dat complet peste cap. Mai ales că a coincis cu o super-lună plină pe axa Fecioară/Peşti (sănătate/boli virale). Din acest moment, încep să fie raportate tot mai multe cazuri (vezi harta coronavirus). Italia intră în carantină, iar OMS anunţă că avem de-a face cu o pandemie (11 martie).

Din 10 martie, Saturn se află la gradul 29 din Capricorn, grad critic. Tot mai multe ţări vor începe să impună restricţii: graniţe închise, populaţia nu are voie să iasă din casă etc. Ne uităm din nou la simbolul sabian: „O şedinţă secretă a persoanelor responsabile pentru luarea deciziilor privind afacerile internaţionale”. Fără doar şi poate, în această perioadă discuţiile dintre şefii de stat şi guverne au fost foarte intense. Un alt aspect pe care îl vizează acest simbol: resursele. Poate fi vorba (pozitiv) despre modul inteligent în care ne planificăm folosirea resurselor. Sau (negativ) despre persoane, firme, etc. care încearcă să adune profit vânzându-le altora resursele, dar la suprapreţ.

A doua jumătate a lui martie

În opinia mea, a doua jumătate a lui Martie va fi o perioadă foarte dificilă, cu o explozie a numărului de cazuri. Pentru că Marte se află acum şi el în Capricorn, unde va forma, rând pe rând, conjuncţii cu planetele aflate deja acolo. În plus, nodurile lunare (aflate pe axa Rac-Capricorn) formează careu cu Chiron/Lilith.

18-24 martie: Marte conjuncţie Jupiter şi apoi Pluton (24.3.!) – numărul de cazuri va creşte vertiginos. E posibil ca multe persoane să decedeze pur şi simplu fiindcă sistemul medical nu mai face faţă. Isterie. Guvernele trebuie să ia decizii şi mai drastice, tot mai multe ţări nu vor mai permite ieşirea pe stradă. E posibil chiar să intervină armata, pentru a asigura siguranţa publică. Nu m-ar mira dacă ar apărea şi probleme diplomatice, diverse acuzaţii etc.

22 martie: Saturn trece în Vărsător, luând puţin din tensiunea din Capricorn (dar va reveni aici peste câteva luni!). Vărsătorul fiind semnul care domină peste grupurile de oameni, peste transportul cu avionul, peste tehnologie, vom vedea restricţii în aceste domenii. E încă un semn că populaţia nu va mai avea voie să călătorească. Puţinele zboruri care nu au fost anulate încă ar putea fi anulate după ce intră Saturn în Vărsător.

Tehnologia, respectiv aparatele medicale atât de necesare vor fi prea puţine pentru numărul ridicat de pacienţi. Tot de Vărsător ţine şi internetul. Cu Saturn aflat aici, e posibil să pice internetul, să fie limitat/restricţionat – probabil fiindcă este suprasolicitat în acest moment. Bursa este şi ea sub patronajul Vărsătorului. Şi aici vor apărea limitări şi blocaje. Poate indicele va rămâne pe termen mediu/lung la un nivel scăzut.

Vărsătorul este şi patronul organizaţiilor caritabile şi al persoanelor care fac acte de binefacere, donează etc. Saturn reprezentând statul, e posibil ca populaţia să fie chemată să ajute în mod voluntar (de exemplu când doctorii nu mai fac faţă), să facă donaţii etc. Pe de-altă parte, ar putea fi vorba şi despre banii pe care statul îi dă ca ajutor, de exemplu persoanelor care rămân fără job.

În general, s-ar putea ca în această perioadă guvernele să ia unele decizii care nu sunt pe placul populaţiei. Sau să dea peste cap legislaţia. Pentru a folosi tranzitul în mod pozitiv, ar trebui să se implice mai mult în sprijinirea tehnologiei şi a invenţiilor.

22 martie 2020

30-31 martie: Marte trece şi el în Vărsător. Întrucât Capricornul e lăsat să îşi tragă sufletul, cred că acum numărul de cazuri noi scade. Apare acea aplatizare despre care se tot vorbeşte (foarte importantă pentru ca sistemul medical să nu cedeze). Marte va forma conjuncţie cu Saturn. Lumea a obosit, nu mai are putere. Apare frustrarea. Dar tocmai acum e un moment bun pentru a ne concentra puterile asupra ţelurilor propuse. Saturn conferă disciplină.

Ţineţi minte ce se întâmplă în această zi – fiindcă acum se pun bazele unor lucruri ce se vor întâmpla în decembrie 2020. Această conjuncţie are loc exact unde se vor întâlni şi Saturn cu Jupiter, în decembrie. Simbolul sabian: „O veche colibă din chirpici a misionarilor, în California”. Un simbol al gândirii vizionare, care pune bazele unor lucruri ce vor rezista în timp. Poate să indice şi faptul că omul reuşeşte să controleze natura. Poate în California sau SUA (dar nu neapărat) se va descoperi un antidot. Dar, în opinia mea, abia în decembrie va putea fi folosit pe scară largă.

Cum va evolua şi când se termină pandemia de coronavirus?

Părerea mea (de persoană fără studii în domeniul epidemiologiei sau virusologiei) este că, după zilele acelea de coşmar din martie, numărul de îmbolnăviri noi va începe să scadă.

În schimb, conjuncţia Jupiter-Pluton din 5 aprilie ar putea aduce, în prima săptămâna a lunii, un număr ridicat de decese (al persoanelor care s-au infectat în martie?). Pe plan politic, s-ar putea să apară diverse lupte pentru putere şi/sau efecte disruptive asupra economiei. Un semn prost pentru economie ar putea fi şi careul Marte-Uranus din 7 aprilie. Acesta aduce (nu doar pe plan economic, ci în general) conflicte, extremism etc. Cum mai avem şi o super-lună plină în 8 aprilie, pe axa Berbec/Balanţă, diplomaţia şi relaţiile cu cei din jur vor fi puse la încercare. Atât între state cât şi pe plan personal, între indivizi. Ceea ce se întâmplă în jurul acestei zile s-ar putea repeta, are urmări sau va fi rezolvat prin 12 noiembrie 2020. Când se formează ultima dintr-un şir de 3 conjuncţii Jupiter-Pluton.

Evoluţia coronavirus din mai încolo

Din mai putem respira relativ uşuraţi. De acum, numărul bolnavilor scade. Dar zic „relativ”, pentru că încă nu scăpăm de pandemie.

În 5 mai, Nodul Nord trece din Rac în Gemeni. Deci eliberează şi el axa Rac/Capricorn, care era atât de împovărată. Însă poziţia în Gemeni ne va face să ne concentrăm atenţia asupra sănătăţii. În combinaţie cu Saturn în Vărsător, care dă peste cap transportul aerian, mă duce cu gândul la faptul că se va repune în funcţiune sau că trebuie regândit sistemul de transport.

Din 10 mai, respectiv 14 mai, Saturn şi Jupiter se vor afla în mişcare retrogradă. În timpul retrogradării, mă aştept ca lucrurile să se calmeze considerabil. Dar la fel mă aştept ca numărul de îmbolnăviri cu coronavirus să crească din nou din septembrie (când se încheie retrogradarea). Unele urmări ale deciziilor luate în martie se vor face simţite în iulie, când Saturn retrograd revine în Capricorn.

Sunt multe tranzite şi aspecte care mi se par interesante în următoarele luni, dar menţionez aici doar cele mai importante perioade:

 • Mai-iulie: s-ar putea să ne dăm seama că ne-am înşelat în anumite privinţe. Ies adevăruri la iveală.
 • 13-21 iunie: perioadă bună pentru a avansa în ceea ce priveşte rezolvarea problemei (medicament, vaccin?). Lună nouă şi eclipsă solară la gradul 1 în Rac (21 iunie). Simbolul sabian: „Pe un vapor, marinarii dau jos un steag vechi şi înalţă unul nou”. Un simbol al muncii în echipă, al adaptării la situaţii noi, al dorinţei de a realiza ceva. Dar totodată reprezintă un moment de cumpănă, un punct din care nu ne mai putem întoarce înapoi. Evenimentele din această zi ar putea avea efecte pe termen mai lung, cel puţin până la următoarea Lună nouă, care e tot în Rac.
 • August: Urmează încă un hop, pentru că Marte va fi, rând pe rând, în cuadratură (aspect negativ) cu planetele din Capricorn, respectiv Saturn din Vărsător.
 • Septembrie-noiembrie: Mă aştept ca numărul de bolnavi să crească din nou. Jupiter şi Saturn revin în mişcare directă, în timp ce Marte intră în retrogradare. Şi „zgândăre” din nou planetele Jupiter, Saturn şi Pluton.
 • 12-13 noiembrie: Ultima conjuncţie dintre Jupiter şi Pluton, la gradul 23 din Capricorn – care deja apare în repetate rânduri. Prima conjuncţie a fost în 5 aprilie, deci ceea ce se întâmplă acum va avea legătură cu ceea ce s-a întâmplat în aprilie. Marte revine din retrogradare şi aduce energie, deci lucrurile se mişcă ceva mai repejor.
 • 19-21 decembrie: Jupiter iese şi el, în sfârşit, din Capricorn. Şi se întâlneşte cu Saturn în Vărsător. La gradul 1, unde Saturn a format conjuncţie cu Marte, la finalul lunii martie. Dacă ar trebui să numesc un tranzit/aspect care va reprezenta un progres major în descoperirea unui medicament sau a unui vaccin, acesta ar fi. Avem expansiunea, dezvoltarea şi optimismul aduse de Jupiter, în combinaţie cu disciplina, seriozitatea şi roadele pe care ni le aduce Saturn – şi toate astea în zodia invenţiilor, a descoperirilor tehnologice, a colaborării interumane.
 • Ianuarie 2021: Marte se ceartă din nou cu planetele pe care le-a tot deranjat în ultimele luni. Careu Jupiter-Uranus în 17 ianuarie, urmat de conjuncţia Marte-Uranus în 20 ianuarie şi de careul Marte-Jupiter în 23 ianuarie. Schimbări importante, mai ales pe plan economic/financiar.
 • Februarie-aprilie 2021: Aspecte pozitive între Marte, Uranus, Pluton, Saturn şi Jupiter. În opinia mea, aceasta va fi perioada în care situaţia se îmbunătăţeşte.

Care vor fi urmările crizei?

După cum scriam şi mai sus, dar şi în alte articole din anii trecuţi, trecem printr-o perioadă de schimbări majore. Lumea nu va mai fi aşa cum o ştim. Cel mai târziu din 2024-2026 structurile sociale, sistemele economice, sistemele politice etc. vor arăta complet diferit faţă de cele pe care le ştim dinaintea pandemiei. Unele schimbări erau deja din anii trecuţi „puse în mişcare”, diverse sisteme învechite ar fi trebuit deja înlocuite.

După această pandemie, schimbările se vor vedea în special în domeniul economic/financiar. Şi în cel sanitar – dar nu doar în sensul că ne dăm seama cât e de fragil. Ci pentru că vor apărea multe invenţii în acest domeniu, multe tehnologii noi.

Deşi unii poate se gândesc că totul revine la „normal” după eradicarea virusului, „normalul” nu va mai fi cel pe care îl cunoşteam noi. Accentul mutându-se în Vărsător, sunt de părere că se vor schimba multe pe plan social, relaţiile interumane, modul în care interacţionăm. Dar şi lucruri ce vizează transportul (în special cel aerian).

Mai multe detalii nu doresc să mai scriu aici, pentru că articolul a devenit deja mult mai lung decât plănuiam iniţial. Dar urmăreşte-mi pagina sau profilurile din reţelele sociale, pentru a afla când public articole despre tranzitele din următorii ani.

După ce ai citit totul, poate sună totul cam sumbru – dar viitorul îl schimbăm noi. Cum se spune: „Stelele predispun, dar omul dispune”. Important este ce învăţăm din ceea ce se întâmplă in 2020. Şi în ce fel folosim şansa de a avea un nou început pe care ne-o oferă Universul.

În ce fel vor fi afectate România şi alte ţări?

Pentru a reduce puţin lungimea articolului, nu voi face o analiză detaliată pentru fiecare dintre ţările enumerate mai jos. Prezint doar astrograma din ziua în care a fost detectat primul caz. Şi câteva informaţii despre domeniile care vor fi cel mai puternic afectate. Ceva mai multe detalii voi scrie, desigur, despre România.

România şi COVID-19

Tranzite şi aspecte importante în ziua raportării primului caz (26 februarie 2020):

 • Pluton şi Saturn în casa a VII-a
 • Jupiter (t) conjuncţie Descendent, intră în casa a VII-a
 • Lilith şi Chiron (t) conjuncţie Marte (n) şi careu Asclepius (n)
 • Venus (t) careu Lilith (n)
 • Multe aspecte formate de/cu asteroizi, printre care: Soare/Mercur retrograd (t) opoziţie Odin (n), Saturn (t) conjuncţie Pallas Atena (n), Orcus (t) careu Jupiter (n), Panacea (t) conjuncţie Saturn (n) şi opoziţie Vesta/Ceres (n), Anahita (t) opoziţie Uranus (n) şi careu Feronia/Nodul Nord (n), Marte (t) conjuncţie Asclepius (n), Minerva (t) careu Mijlocul Cerului/Sekhmet (n)

Înainte de a trece la previziunile pentru viitorul apropiat, hai să vedem împreună câteva date şi aspecte importante ce au avut loc de la anunţarea primului caz şi până în momentul realizării acestei analize (24.3.2020, ora 7:00):

 • 14 martie: Marte (t) conjuncţie Descendent, intră în casa a VII-a, unde se află şi Jupiter, Saturn şi Pluton; Pallas Atena (t) conjuncţie Lilith (n) – preşedintele Iohannis anunţă că va decreta stare de urgenţă
 • 16 martie: Marte (t) conjuncţie Lilith (n) – începutul stării de urgenţă
 • 17 martie: Lilith (t) conjuncţie Izanami – număr ridicat de noi cazuri
 • 22 martie: Odin (t) conjuncţie Soare (n) şi careu Freia (n) din casa reprezentând populaţia; Mors-Somnus (t) opoziţie Freia (n) – primul deces în urma COVID-19 înregistrat în România
 • 23 martie: Soare (t) conjuncţie Marte (n); Nodul Nord (t) careu Marte (t) – numărul de cazuri noi creşte considerabil

Aspecte importante în perioada următoare şi posibile semnificaţii:

 • 24 martie: Marte (t) conjuncţie Mercur (n) – anunţarea unor măsuri mult mai dure (eventual inclusiv intervenţia jandarmilor, a armatei etc.)
 • 25 martie: Odin (t) conjuncţie Chiron (n) – s-ar putea să crească din nou numărul bolnavilor/deceselor
 • 27 martie: Marte (t) conjuncţie Pallas Atena (n) – modificări legislative şi/sau tensiuni/scandal pe plan politic
 • 29/30 martie: Chiron (t) conjuncţie Izanami (n) – modificări privind numărul de cazuri noi/decese/vindecaţi
 • 9 aprilie (+/- câteva zile): Uranus (t) conjuncţie Pluton (n) – tensiuni/scandal pe plan politic; modificări legislative semnificative (decret, modificări ale Codului Penal etc.); subiecte legate de armată/NATO.

Uitându-mă la tranzitele pe termen mai lung, sunt de părere că România va fi afectată în special în ceea ce priveşte relaţiile externe, relaţiile cu partenerii noştri. Unii parteneri mai puternici s-ar putea să încerce să ne controleze sau manipuleze. În această perioadă, e posibil să se re-evalueze anumite contracte de parteneriat sau să se discute despre unele noi. Dar nu cred că vor fi semnate acum. Sau se mai dau înţelegerile peste cap în următoarele luni. S-ar putea chiar ca o perioadă aceste lucruri să treacă pe plan secundar, revenind din nou în actualitate din octombrie încolo.

Jupiter retrograd revine în casa a VI-a, care reprezintă sistemul sanitar, serviciile publice, dar şi angajaţii, şomajul etc. Începând cu jumătatea lui august, dar mai ales de la jumătatea lui septembrie şi până pe la jumătatea lui octombrie, aceste domenii vor fi în centrul atenţiei.

În 2021, sunt de părere că accentul se va muta în zona banilor, în special a împrumuturilor pe care le-a luat sau le va lua ţara noastră. Poate ni se cere să returnăm bani sau e posibil să apară unele restricţii, respectiv să fie re-evaluate condiţiile contractuale privind creditele externe.

China

În perioada în care s-a îmbolnăvit primul pacient din China, Marte trecea prin casa a VIII-a a ţării – casă care reprezintă, printre altele, moartea şi banii veniţi de la alte persoane. În astrograma unei ţări, ar fi vorba despre cimitire, resursele materiale şi despre banii ce ţara îi primeşte de la alţii, de exemplu prin exportul de marfă.

În septembrie-octombrie 2019 (perioada în care cred eu că a apărut, de fapt, boala), Saturn în tranzit forma careu cu Neptun din aceeaşi casa a VIII-a a Chinei. Soarele şi Pallas Atena treceau, cu câteva zile înainte de anunţul oficial, peste Mijlocul Cerului şi Chiron din astrograma Chinei.

Tranzite şi aspecte importante în ziua raportării primului caz (1 decembrie 2019):

 • Pluton şi Saturn în casa 12 (detalii mai jos)
 • Saturn în tranzit (t) careu Soare/Ceres natal (n)
 • Conjuncţia Venus/Ceres (t) opoziţie Uranus (n) şi careu Mercur (n)
 • Neptun (t) opoziţie Saturn (n)
 • Mercur (t) careu Marte/Pluton (n) şi opoziţie Lună (n)
 • Chiron (t) careu Vesta (n) şi opoziţie Pallas Atena (n)
 • multe aspecte în care sunt implicaţi asteroizi, dintre care menţionez doar câteva: conjuncţia Apollo/Odin (t) careu Apollo (n), Minerva (t) conjuncţie Uranus (n), Panacea (t) conjuncţie Marte (n) şi careu Lună (n), Hygeia (t) opoziţie Mijlocul Cerului (n), Mors-Somnus (t) careu Pluton (n), Hel se pregăteşte să intre în casa a VIII-a

În astrograma Chinei, două case sunt puternic afectate de tranzitele actuale: casa a XII-a şi casa a VIII-a. Casa a VIII-a scriam mai sus că reprezintă, printre altele, banii veniţi de la alţii. Iar economia Chinei este şi va mai fi puternic afectată de această pandemie. Exporturile au scăzut drastic, iar asta dă peste cap economia.

Casa a XII-a reprezintă diverse instituţii, în special unde omul e izolat: spitale, psihiatrii, închisori, mănăstiri etc. Dar şi lucrurile ascunse. Pe lângă faptul că a izbucnit o criză medicală (spitale) partea asta ascunsă mi se pare foarte interesantă, în cazul Chinei. Mă gândesc aici, de exemplu, la faptul că guvernul a încercat/va încerca să ascundă detalii privind coronavirusul.

Dar Pluton (lupte pentru putere; renaştere) în casa aceasta, Saturn la final de ciclu şi conjuncţiile ce vin în următorii ani mă fac să cred că China se va schimba radical. Sunt de părere că deja de câţiva ani se poartă discuţii ascunse şi lupte în culise privind reorientarea Chinei.

În 2021-2022, China va trebui să se repoziţioneze ca putere economică. Saturn revine într-o poziţie în care se afla în anii 1992-1993, când China a trecut printr-o reformă şi expansiune economică. Acum, trebuie să facă acelaşi lucru.

Poate deja în viitorul apropiat, dar cel mai târziu în anii 2030, sunt de părere că China va renunţa la regimul comunist. Sau acesta va suferi o schimbare extremă. Pluton trece peste Ascendentul ţării în 2031-32, iar apoi va fi în opoziţie cu Pluton natal, în 2034-35. Acest tranzit sub nicio formă nu va trece fără să provoace schimbări majore. Iar în 2036-37, Pluton (t) e în opoziţie cu Marte (n), provocând conflicte puternice. Poate fi vorba despre conflicte militare, o revoluţie sângeroasă, răsturnarea prin violenţă a conducerii etc.

Uniunea Europeană

Tranzite şi aspecte importante în ziua raportării primului caz (24 ianuarie 2020):

 • Pluton şi Saturn în casa a VI-a
 • Soare (t) careu Mijlocul Cerului (n)
 • Jupiter (t) careu Lilith (n)
 • Conjuncţia Venus, Neptun, Apollo şi Asclepius (t) în opoziţie cu Panacea/Feronia (n)
 • Multe aspecte formate de/cu asteroizi, printre care: Marte (t) conjuncţie Asclepios (n) şi careu Panacea/Feronia (n), Hygeia (t) careu Apollo (n), Isis (t) careu Saturn/Pallas Atena (n)

Pe termen scurt, Uniunea Europeană va fi afectată în special în ceea ce priveşte sistemul sanitar, serviciile publice şi şomajul. Sunt teme ce ţin de casa a VI-a, unde se află acum Saturn şi Pluton. Tot casa a VI-a este asociată şi cu dispute ideologice, cu instituţii politice, siguranţa statului, armată, dar şi cu ecologia, industria chimică şi eventual cu explozii. Cred că o perioadă importantă privind aceste teme va fi în jurul datei de 5 aprilie. Conjuncţia Jupiter-Pluton ar putea aduce, de exemplu, un raport care indică o creştere semnificativă a şomajului. Poate fi vorba despre liderii care se ceartă privind modul în care să acţioneze mai departe (dispute privind principii etc.). Poate apar noutăţi sau reglementări noi privind industria chimică. Indiferent despre ce va fi vorba, în aprilie e doar începutul, temele acestea revenind în actualitate sau ajungând la un final în noiembrie.

Dar şi mai interesante sunt previziunile pe termen ceva mai lung. În opinia mea, Uniunea Europeană nu va mai exista aşa cum o ştim acum. Tot scriam deja de câtiva ani că vin schimbări majore privind economia, că trebuie regândite structurile învechite, etc. – şi că toate acestea vor afecta puternic şi Uniunea Europeană.

Dar cele mai mari schimbări le vor aduce Saturn şi Pluton, atunci când părăsesc casa a VI-a, unde se află acum, şi vor trece peste Descendentul UE. Schimbarea casei astrologice este întotdeauna un eveniment important. Dar, în astrograma Uniunii, activarea Descendentului are o semnificaţie deosebită. Întotdeauna a adus cu sine momente de cotitură în istoria Uniunii:

 • 1950: Pluton (t) conjuncţie Ascendent (şi, implicit, opoziţie Descendent) – declaraţia ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propune înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui și Oțelului, cea care va sta la bazele Uniunii Europene.
 • 1989/1990: Pluton (t) careu Descendent – căderea Zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei; căderea blocului comunist; noi oportunităţi privind extinderea Uniunii; semnarea acordului privind înfiinţarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
 • 1992: Saturn (t) conjuncţie Descendent – semnarea Tratatului de la Maastricht, prin care este constituită Uniunea Europeană şi se stabilesc structurile administrative ale acesteia.

Mă aştept ca unele schimbări (în special economice) să apară deja în viitorul ceva mai apropiat, cât timp Pluton mai e în Capricorn şi Uranus în Taur (până în 2024-2026). Uranus tocmai a trecut în ultimele luni peste Mijlocul Cerului din astrograma UE – indicând schimbări în ceea ce priveşte statutul Uniunii în lume.

În 2022, Saturn va fi în conjuncţie cu Descendentul. E momentul în care Uniunea trebuie să îşi analizeze evoluţia din ultimii 30 de ani şi să facă unele schimbări. E posibil să apară un nou tratat, să se schimbe considerabil legislaţia etc.

Dacă nu se întâmplă deja înainte, cel mai târziu odată cu trecerea lui Pluton peste Descendent, în 2034-2035, Uniunea Europeană se va schimba radical. Pluton fiind în opoziţie cu Ascentendul peste care trecea atunci când s-au bus bazele Uniunii, nu m-ar mira ca, acum, ea să se dezintegreze. Poate fi vorba despre desfiinţarea efectivă a Uniunii sau despre sisteme şi structuri noi, o legislaţie nouă etc., care dau peste cap reglementările existente. Dacă Uniunea va mai exista, atunci cu siguranţă într-o cu totul altă formă decât cea de acum.

Italia

Tranzite şi aspecte importante în ziua raportării primului caz (31 ianuarie 2020):

 • Pluton şi Saturn în casa a III-a
 • Lilith în casa a IV-a, pregătindu-se să intre în casa a V-a
 • Marte (t) opoziţie Soare/Uranus (n)
 • Pluton/Saturn (t) opoziţie Saturn (n)
 • Soare (t) opoziţie Pluton (n)
 • Chiron (t) careu Mercur/Hel (n)
 • Jupiter (t) careu Chiron (n) şi Sekhmet (n), Hel t) conjuncţie Chiron (n) şi Sekhmet (n)
 • Trei asteroizi reprezentând zeităţi ale morţii se aflau în casa a VI-a, a sănătăţii
 • Multe tranzite în care erau implicaţi asteroizi, printre care: Mors-Somnus (t) conjuncţie Descendent, Isis (t) careu Marte (n), Feronia (t) careu Saturn (n), Pallas Atena (t) careu Neptun (n), Asclepius/Apollo (t) careu Soare (n), Uranus (t) careu Asclepius (n)
 • Plus unele aspecte noi în momentul izbucnirii epidemiei în Lombardia, printre care: Lilith (t) opoziţie Neptun (n) şi careu Mercur (n), Anahita (t) careu Mijlocul Cerului (n), Saturn/Sekhmet (t) opoziţie Isis (n), Hygeia (t) careu Mijlocul Cerului (n), Panacea (t) conjuncţie Pluton (n).

Observăm că Italia are mai multe aspecte dificile decât alte state. Ceea ce probabil explică şi motivul pentru care a fost atât de puternic lovită. Mi-au sărit, de asemenea, în ochi Lilith şi Chiron. Când a izbucnit epidemia, Lilith era în casa căminului, deci e ca un fel de atac asupra ţării, dar şi asupra familiei. În Italia, mai mult decât în alte ţări, se crede că virusul s-a răspândit aşa rapid fiindcă mai multe generaţii obişnuiesc să trăiască în aceeeaşi casă. Şi iată, acum vine un tranzit care perturbă liniştea căminului şi a familiei.

Chiron (rană) este în casa a V-a, a copiilor. Şi Lilith intră în această zonă, iar, împreună, cei doi afectează puternic populaţia. De asemenea, indică probleme cu copiii rebeli – în acest caz fiind vorba despre populaţia care nu urmează indicaţiile autorităţilor.

În cazul Italiei, sunt mai multe domenii care vor fi puternic afectate de pandemie. Pluton, Saturn şi (mai târziu) Jupiter sunt în casa a III-a, a comunicării, a traficului şi transportului, a presei, a comerţului, a relaţiilor externe. Şi afectează şi casa a IX-a, a culturii, a legislaţiei, a turismului. De asemenea, sunt afectate negativ planetele din casa a VIII-a, a morţii, a cimitirelor, dar şi a banilor ce vin din afară.

Urmările acestor tranzite şi aspecte le vedem deja acum: socializarea şi traficul au fost restricţionate, obiectivele turistice şi culturale sunt închise, turismul are foarte mult de suferit. Întrucât Pluton şi Saturn vor mai afecta câtiva ani planetele din casa a XI-a, cred că Italia va mai avea câtiva ani probleme legate de turism, de sistemul legislativ, de relaţiile externe. Exporturile vor scădea, la fel şi sumele de bani care intră în ţară.

Uranus aflat în casa a VI-a, a sistemului sanitar şi a serviciilor publice, cere schimbări şi în aceste domenii. Italia va trebui, de asemenea, să regândească ceea ce ţine de angajaţi, şomaj etc. Dacă ar fi să combin temele „angajaţi, şomaj” şi „relaţii externe”, îndrăznesc să spun că s-ar putea ca, în viitor, Italia să îşi schimbe politica privind angajarea cetăţenilor străini.

Abonează-te pentru a primi prin e-mail articolele mele noi:

error: Material protejat / opţiune dezactivată