Paşte 2020: Cum se calculează data Paștelui?

Spre diferență de cele mai multe sărbători religioase, pentru Paşte nu există o dată fixă. În plus, data Paștelui ortodox nu coincide, de cele mai multe ori, cu cea a Paștelui catolic sau evanghelic. Dar de ce există aceste diferențe? Și cum se calculează data Paștelui în fiecare an?

Învierea lui Christos stă la baza creștinismului, iar sărbătoarea de Paşte are o semnificație deosebită pentru creștini. Însă data când a avut loc Învierea și mai ales când ar trebui sărbătorit evenimentul au stârnit multe controverse.

Cu secole în urmă, Paștele se sărbătorea în a 14-a zi a lunii Nisan din calendarul evreiesc. Aceasta era data când începea sărbătoarea Pesah/Pasah (sărbătorirea plecării din Egipt a fiilor lui Israel și a lui Moise, precum și cei 40 de ani de peregrinare prin deșert). De altfel, denumirea Paștelui provine, în multe limbi, din termenul Pesah/Pasah: Paște în română, Pasqua în italiană, Pâques în franceza, Pascua în spaniolă, Pascha în greacă, etc.

Cum se stabileşte data Paştelui?
Cum se stabileşte data Paştelui?

Când se sărbătorește Paștele?

La primul conciliu de la Niceea (anul 325), s-a stabilit ca Paștele creștin să fie sărbătorit întodeauna „în prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”.

Echinocțiul de primăvară are loc în 20/21 martie (în unii ani, chiar în 19 sau 22 martie). Se adaugă apoi numărul de zile până la prima lună plină. Prima duminică după data cu lună plină este duminica de Paşte.

Odată cu stabilirea datei Paștelui, se mai stabilesc și datele când au loc alte sărbători strâns legate de Înviere: Floriile, Vinerea Mare, Înălțarea Domnului, Rusaliile.

Paşte ortodox şi catolic: De ce nu se sărbătoresc în aceeași zi?

Deși există o regulă după care se stabilește data Paștelui, nu toți creștinii sărbătoresc Învierea Domnului în aceeași zi. Se întâmplă rar ca Paștele catolic să fie în aceeași zi cu cel ortodox. Motivul: calendarele folosite sunt diferite.

Ramura vestică a creștinismului (Biserica Catolică, Biserica Reformată, Biserica Evanghelică, Biserica Anglicană etc.) calculează data echinocțiului după calendarul gregorian. Ramura estică (Biserica Ortodoxă) folosește calendarul iulian ( „calendarul pe stil vechi”).

Ortodocșii folosesc ca dată fixă pentru echinocțiu data de 21 martie – care, în calendarul iulian, corespunde zilei de 3 aprilie din calendarul gregorian. Catolicii iau în considerare echinocțiul real de primăvară, despre care scriam mai devreme că are loc între 19-22 martie.

Din cauza acestei diferențe, datele Paștelui sunt, de cele mai multe ori, diferite. În unii ani, toți creștinii sărbătoresc Învierea în aceeași zi. Dar, în caz extrem, pot trece chiar și 4-5 săptămâni între Paștele catolic și cel ortodox.

Ce nu se schimbă niciodată: atunci când datele sunt diferite, Paștele catolic este întotdeauna primul, urmat de cel ortodox. Pornind de la modul de calculare, Paștele catolic poate avea loc cel mai devreme în 22 martie, iar cel ortodox cel mai devreme în 4 aprilie. Ultima zi în care se poate sărbători Paștele este 25 aprilie în cazul catolicilor și 8 mai în cazul ortodicșilor.

Vineri 13 aduce ghinion: De unde provine superstiţia?

error: Material protejat / opţiune dezactivată