Eveniment astronomic rar: Tranzitul lui Venus (5-6 iunie 2012)

Mai sunt câteva zile până va avea loc un eveniment astronomic foarte rar: Tranzitul lui Venus. Este vorba de o conjuncţie Soare-Venus, în timpul căreia planeta Venus poate fi văzută trecând prin faţa Soarelui.

Tranzitele de acest gen se produc în mod iregular, dar doar de patru ori în 243 de ani. Întotdeauna sunt „perechi” de astfel de tranzite, care vin la o diferenţă de opt ani. Ultimul tranzit venusian a avut loc în anul 2004, iar următorul se va petrece abia în decembrie 2117. Prin urmare, nu vom avea ocazia să mai asistăm la un astfel de eveniment.

Tranzitul lui Venus din acest an va avea loc în 5-6 iunie. În acele zile, se va vedea un punct mic pe suprafaţa discului solar. Din România, se va putea observa doar ultima parte a tranzitului, în 6 iunie, de la răsăritul Soarelui (aproximativ ora 5.30) şi până spre ora 8.00.

Atenţie: nu încercaţi să urmăriţi acest tranzit cu ochiul liber sau fără echipament special! Dacă vă uitaţi spre Soare fără echipament adecvat, există chiar riscul de a vă pierde vederea (temporar sau definitiv). La fel ca în cazul eclipselor, trebuie folosiţi ochelari speciali, filtre speciale, etc. Nu folosiţi instrumente improvizate, cum ar fi folia de aluminiu sau filmul pentru aparatele foto! Acestea dau impresia că protejează ochiul, dar retina tot mai poate fi afectată.

Pentru a urmări tranzitul fără probleme, vă recomand să o faceţi online. Există multe pagini de internet care transmit în direct evenimentul, printre care:

Exploratorium
NASA
Astronomers Without Borders
SLOOH Space Camera

error: Material protejat / opţiune dezactivată