Luna albastră
Termenul „lună albastră” provine din limba engleză, dar este cunoscut şi în limba română, datorită folosirii sale în cântece sau filme. Probabil că cea mai cunoscută piesă despre luna albastră este „Blue Moon” a lui Elvis Presley – artist care, de altfel, a avut mai multe cântece în care a folosit acest termen.
Ce este „luna albastră”?
De-a lungul timpului, expresia „lună albastră” a avut mai multe definiţii, dar întotdeauna s-a referit la o lună „în plus”, care apare atunci când într-un an se produce de 13 ori fenomenul de lună plină. În mod normal, în fiecare lună calendaristică avem o singură dată lună plină. Întrucât ciclurile lunare nu sunt, însă, egale cu lunile calendaristrice (ci durează aproximativ 29,5 zile), în unii ani există 13 luni pline. Acest lucru se întâmplă de 7 ori într-un ciclu de 19 ani, deci aproximativ o dată la doi ani şi jumătate.
Ciclurile lunii au jucat întotdeauna un rol important pentru biserică, pentru că Paştele este stabilit în funcţie de lună (după moduri diferite de calcul, de aceea şi diferenţa care apare deseori între Paştele ortodox şi cel catolic). În zona anglofonă, clericii foloseau pentru fiecare lună plină o anumită denumire, de exemplu luna plină din ianuarie se numea „Old Moon”, „luna veche”. Atunci când într-o lună calendaristică existau două luni pline, a doua dintre ele se numea „blue moon”, „lună albastră” – pentru a nu da peste cap ordinea denumirilor stabilite pentru cele 12 luni pline care au loc în mod normal.
Se crede că denumirea de „blue moon” provine tot din spaţiul bisericesc: întrucât populaţia nu socotea întotdeauna corect care e prima lună plină după echinocţiul de primăvară şi greşea data când are loc Paştele, clericii le explicau că luna plină i-a „păcălit” şi că, de fapt, Paştele este o lună mai târziu. În engleza veche, termenul „belewe” însemna atât „albastru” cât şi „a trăda, a păcăli”. Probabil aşa s-a ajuns de la „luna care păcăleşte” la „luna albastră”.
Mai târziu, publicaţia Maine Farmers’ Almanac a folosit anumite denumiri pentru cele trei luni pline dintr-un anotimp: luna plină de la începutul anotimpului, cea de la mijlocul acestuia şi cea de la final. Pentru ca a patra lună plină din anotimp (atunci când se întâmpla) să rămână în continuare „luna plină de la finalul anotimpului”, cea de-a treia a fost numită „lună albastră”. Prin urmare, după definiţia Farmers’ Almanac, luna albastră este ce-a de-a treia lună plină, atunci când într-un anotimp sunt patru luni pline.
În 1946, autorul unui articol publicat în Sky & Telescope a interpretat greşit informaţiile din Farmers’ Almanac şi a lăsat să se înţeleagă că, întotdeauna când există două luni pline în aceeaşi lună calendaristică, cea de-a doua se numeşte „lună albastră”. În prezent, aceasta metodă de a stabili care lună este „albastră” a devenit cea mai cunoscută şi răspândită. Conform acestei definiţii, în unii ani pot exista chiar şi două luni albastre, atunci când nu are loc lună plină în februarie şi avem câte două luni pline în ianuarie şi martie (1999, 2018, 2037). După definiţia aceasta, o „lună albastră” specială s-a format în 31 decembrie 2009: în afară de faptul că era chiar noaptea noului an, a avut loc şi o eclipsă parţială de lună. Următoarea „lună albastră” la final de an va fi în 2028, când va fi şi eclipsă totală de lună.
Lunile pline numite „albastre” nu sunt cu adevărat albastre. Au existat, însă, cazuri când luna (indiferent dacă era plină sau nu) părea a fi albastră – atunci când lumina sa părea albastră din cauza unor particule de praf sau de funingine. S-a întâmplat după incendii puternice de pădure (Suedia şi Canada, 1950 şi 1951) sau după erupţii vulcanice (Krakatoa, 1883).
Indiferent de modul în care se stabileşte când luna este „albastră”, acest fenomen este unul foarte rar. S-a format, astfel, expresia englezească „once in a blue moon” (indicând ceva ce se întâmplă rar).
Când are loc următoarea „lună albastră”?
După definiţia Farmers’ Almanac, următoarele „luni albastre” vor fi lunile pline din 21 august 2013 şi 21 mai 2016. Dacă vrem să numim „albastră” a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, atunci următoarele „luni albastre” vor fi cele din 31 august 2012 şi 31 iulie 2015.