Marte retrograd: Semnificaţie astrologică şi modul în care ne influenţează

O dată la doi ani, Marte se află în mişcare aparent retrogradă. Dar ce înseamnă Marte retrograd în astrologie şi ce efecte are asupra noastră?

În astrologie, Marte reprezintă acţiune, energie, determinare, agresivitate, dar şi sexualitate (simbolul masculin). „Planeta roşie” ne ajută să luptăm pentru ceea ce ne dorim – poziţionarea ei în harta natală ne arată în ce domenii avem energia şi puterea necesare pentru a ne atinge ţelurile. (>> Marte în cele 12 case, în astrograma natală) De asemenea, Marte e asociat cu accidente, răniri şi diverse evenimente violente.

Marte intră în mişcare retrogradă aproximativ o dată la doi ani, pentru 70-80 de zile. Atunci când Marte este retrograd, nivelul energiei scade. Poate nu mai suntem foarte motivaţi sau nu avem curajul să acţionăm. În schimb, adunăm frustrarea în interiorul nostru. E foarte important să nu îndreptăm spre noi toată energia (în special cea negativă) care se adună. Trebuie găsite modalităţi prin care să ne descărcăm – de exemplu făcând sport. Şi nu vărsându-ne nervii pe persoanele din jur!

Începem o perioadă a introspecţiei: ne gândim mai mult la ceea ce ne dorim şi de ce nu putem obţine un anumit lucru. Pot să apară depresii, probleme de natură sexuală şi certuri cu partenerul de viaţă. De asemenea, proiectele la care lucrăm pot suferi amânări sau e posibil să fie necesară chiar o analizare a acestora şi o schimbare a direcţiei. Este de parcă am înota împotriva curentului, nimic nu pare să ne reuşească.

În această perioadă, e indicat să nu începem a pune în practică anumite planuri, pentru că acestea s-ar putea amâna sau chiar să nu se realizeze. Nivelul energiei este mai mic decât de obicei, e posibil să apară accidente sau să devenim violenţi, toţi aceşti factori ducând la depresii sau boli cauzate de stres. Este indicat să analizăm – în această perioadă a introspecţiei – ce vrem şi cum ne putem atinge ţelurile, dar să punem în practică planurile noastre abia după ce Marte începe din nou mişcarea directă.

Marte retrograd
Marte retrograd

În ce măsură mă afectează retrogradarea lui Marte?

Zodia dominată de Marte este Berbecul. În astrologia tradiţională, Marte guvernează Scorpionul. Astfel, influenţa lui Marte o simt cel mai puternic Berbecul şi Scorpionul, precum şi persoanele cu ascendentul într-una dintre aceste zodii. Vor fi afectate şi persoanele care au un număr mare de planete natale într-una dintre cele două zodii.

Pentru a afla domeniile afectate de Marte (retrograd sau nu), trebuie să analizăm poziţionarea sa în casele astrogramei natale, dar mai ales casa (casele) prin care tranzitează şi asepctele pe care le formează cu planetele natale. De asemenea, merită analizate casele care au cuspida (începutul) în Berbec şi Scorpion, pentru că şi aceste domenii vor fi afectate de retrogradarea lui Marte.

Marte retrograd în casele astrologice

Atunci când analizăm casele, cele mai importante sunt punctul în care Marte se “opreşte” şi retrogradează şi punctul în care planeta începe mişcarea directă, adică iese din retrogradare. Trebuie să aflăm în ce zodie şi la ce grad începe sau se termină retrogradarea şi apoi să găsim locul respectiv în astrograma natală. După aceea, vedem ce casă se află în astrograma natală în acel loc. Cei care folosesc un program de astrologie, pot să facă astrogramă comparată: astrograma natală, comparată cu tranzitele momentului respectiv.

Marte retrograd în casa I

Retrogradarea începe în casa I: 

Urmează o perioadă frustrantă, pentru că îţi lipsesc resursele şi energia necesare pentru a-ţi realiza planurile. Încearcă să ai răbdare şi să nu grăbeşti nimic. Ai răbdare mai ales cu alte persoane, pentru că există riscul de a te certa cu ele. Ai grijă să nu te răneşti.

Retrogradarea se încheie în casa I:

Ai trecut printr-o perioadă caracterizată de tot felul de amânări, care te-au frustrat. Acum, această perioadă s-a încheiat. Se vor rezolva mai ales problemele care depindeau de apte persoane. Vei putea să rezolvi singur(ă) problemele respective.

Marte retrograd în casa II

Retrogradarea începe în casa II: 

Ar fi bine să eviţi orice fel de speculaţii financiare în următoarea perioadă. Încearcă să consumi mai puţini bani, pentru că în următoarea perioadă nu vor exista oportunităţi serioase de câştig. Chiar dacă apar, probabil că vei cheltui banii la fel de repede cum îi obţii.

Retrogradarea se încheie în casa II:

Dacă în ultima vreme ai avut probleme financiare, acum situaţia se va îmbunătăţi. E important să te „debarasezi” de proiecte care doar îţi consumă energia şi să urmăreşti un singur ţel – acest lucru îţi va aduce satisfacţii.

Marte retrograd în casa III

Retrogradarea începe în casa III:

Urmează o perioadă în care apar amânări sau chiar anulări ale unor planuri. Important e că, prin comunicarea cu alte persoane, vei afla exact care planuri sunt sortite eşecului şi ce proiecte merită demarate. E important să ai răbdare şi să îţi dozezi energia.

Retrogradarea se încheie în casa III: 

În ultima vreme, ai trecut prin diverse amânări sau anulări ale unor proiecte. Problemele acestea erau, însă, necesare, pentru că acum îţi dai seama pe cine şi pe ce te poţi baza. Concentrează-te asupura unui ţel şi luptă pentru ce ţi-ai propus – satisfacţiile nu se vor lăsa aşteptate.

Marte retrograd în casa IV

Retrogradarea începe în casa IV:

Pot să apară diverse probleme legate de cămin sau de priorităţiile tale – poate e vorba chiar de o persoană care te împiedică să realizezi ceva. E important să nu te laşi pradă disperării. Încearcă din nou şi din nou, până reuşeşti. Ia, însă, în calcul orice riscuri ce s-ar putea ivi, astfel încât – la finalul perioadei – să nu poţi vorbi despre surprize neplăcute.

Retrogradarea se încheie în casa IV: 

După o perioadă în care multe nu păreau să funcţioneze, situaţia se îmbunătăţeşte. E important să te analizezi şi să îţi dai seama ce vrei, precum şi care sunt părţile tale forte – apoi foloseşte aceste capacităţi pentru a avansa. Concentrează-te asupra proiectelor cu adevărat importante şi nu îţi risipi energia făcând de toate şi nimic.

Marte retrograd în casa V

Retrogradarea începe în casa V:

Urmează o perioadă creativă, plină de iniţiative şi de muncă. Proiectele pe care le începi probabil nu se vor duce acum la bun sfârşit – dar e bine că există, pentru că ai putea reveni la ele mai târziu, când îţi va prinde bine faptul că o parte din munca necesară deja a fost depusă.

Retrogradarea se încheie în casa V:

Ai trecut printr-o perioadă lipsită de creativitate sau în care planurile tale creative au fost date peste cap. Situaţia începe să se îmbunătăţească, dar e important să faci ceea ce doreşti tu. Renunţă la proiectele pe care le desfăşori din obligaţie sau fiindcă aşa vor alţii.

Marte retrograd în casa VI

Retrogradarea începe în casa VI:

Perioada următoare ar putea aduce probleme la locul de muncă, frustrarea ducând mai departe la unele neplăceri fizice sau psihice. Încearcă să îţi păstrezi umorul şi calmul, nu te lăsa pradă disperării şi stresului. Dacă poţi schimba ceva, fă-o. Dacă nu – atunci nu îţi risipi energia, lasă lucrurile aşa cum sunt.

Retrogradarea se încheie în casa VI:

Probabil că în ultimele zile ai avut parte de tot felul de conflicte (mai ales legate de locul de muncă, de carieră), dar acum situaţia se ameliorează. S-ar putea să ţi se ofere tot felul de alternative şi ar fi bine să te concentrezi asupra unei singure direcţii: alege drumul pe care vrei să îl urmezi (sau persoana cu care vrei să îl parcurgi) şi nu lăsa alte proiecte să îţi distragă atenţia şi sau să îţi consume energia.

Marte retrograd în casa VII

Retrogradarea începe în casa VII: 

Urmează o perioadă în care se pot ivi probleme în cuplu, ca urmare a frustrării acumulate. E important să realizezi că şi partenerul încearcă să facă tot ce poate mai bine şi să îi arăţi respectul cuvenit. E important să discutaţi: chiar dacă nu rezolvaţi imediat problemele, comunicarea şi încercarea de a vă înţelege reciproc vor fi benefice relaţiei.

Retrogradarea se încheie în casa VII:

În ultima vreme, probabil ai avut unele neplăceri cu partenerul, dar acum ele încep să dispară. E important să ai răbdare cu cei din jurul tău şi să te concentrezi asupra lucrurilor cu adevărat importante, pe principiul „Calitate, nu cantitate”. E posibil ca o relaţie să avanseze la un alt nivel sau să iei unele decizii privind relaţiile cu alte persoane: să renunţi la relaţiile care nu te avantajează şi să te concentrezi asupra persoanelor de care chiar ai nevoie.

Marte retrograd în casa VIII

Retrogradarea începe în casa VIII: 

Chiar dacă vei trece printr-o perioadă cu probleme financiare, încearcă să nu ceri bani sau diverse obiecte împrumut. Tot ce ţine de averea altor persoane nu te avantajează acum, pentru că probabil vei reuşi cu greu să înapoiezi acei bani sau obiectele împrumutate. Dacă e nevoie, reinventează-te, renunţă la unele lucruri, astfel încât să nu fii nevoit(ă) să apelezi la alţii – cel puţin până Marte iese din retrogradare.

Retrogradarea se încheie în casa VIII:

Dacă în ultima perioadă ai avut probleme privind diverse împrumuturi, acum situaţia se îmbunătăţeşte. Încearcă să te concentrezi asupra unui singur proiect şi investeşte-ţi energia doar pentru realizarea acestuia, nu o rispi alergând după mai mulţi iepuri. Vei avea succes şi e chiar posibil să te bucuri de sprijinul altor persoane.

Marte retrograd în casa IX

Retrogradarea începe în casa IX:

Probabil că vei fi nevoit(ă) să îţi schimbi unele planuri, dar chiar şi aşa le vei duce cu greu la bun sfârşit. E important să te concentrezi asupra unui singur lucru şi să te ocupi, pe rând, de toate detaliile. Chiar dacă rezultatele se lasă aşteptate la început, fă unele compromisuri şi până la urmă vei reuşi să rezolvi problemele. Analizează trecutul, începutul problemelor, şi stabileşte o direcţie clară pe care doreşti să o urmezi – numai aşa vei reuşi.

Retrogradarea se încheie în casa IX
:

Probabil ai vrut să faci unele schimbări majore în viaţa ta şi planurile ţi-au fost date peste cap. Acum a venit vremea să pui în aplicare ceea ce doreşti, dar mai întâi „debarasează-te” de tot ce nu e important. Alege numai proiectele cele mai importante şi concentrează-te asupra lor. Vei avea energia şi entuziasmul necesare pentru a-ţi atinge ţelurile propuse.

Marte retrograd în casa X

Retrogradarea începe în casa X: 

În perioada următoare, pot să apară diverse conflicte şi probleme legate de statutul tău social. Se dau tot felul de lupte pentru putere şi ar fi important mai degrabă să supravieţuieşti decât să câştigi. Dacă e nevoie, găseşte-ţi o altă poziţie în toată problema, în loc să lupţi cu alţii (şi eventual să îţi faci duşmani). La finalul perioadei, important nu este cine câştigă, ci ca tu să fii încă „în picioare”.

Retrogradarea se încheie în casa X: 

Probabil că în ultima vreme ai tot încercat să îţi îmbunătăţeşti imaginea sau să obţii un loc mai bun pe plan social – lucru care nu ţi-a reuşit. Alege un singur ţel pe care să îl urmăreşti şi, investind energia doar pentru a face acest lucru, vei avea succes pe plan profesional şi/sau social. Ai încredere în tine şi acţionează ca atare.

Marte retrograd în casa XI

Retrogradarea începe în casa XI: 

Urmează o perioadă frustrantă pentru toată lumea, pentru că tuturor ne lipseşte energia. E posibil ca acum să arunci vina pentru toate neplăcerile pe prieteni (sau ei pe tine). Încercaţi să rezolvaţi împreună problemele sau măcar să nu vă acuzaţi reciproc – problemele acestea sunt trecătoare, prietenia este, însă, de durată.

Retrogradarea se încheie în casa XI: 

În ultima perioadă, probabil te-ai simţit părăsit(ă) de prieteni, tocmai când aveai nevoie de ajutorul lor. Nu te îmbufna, ci mai degrabă arată lumii calităţile tale. Dacă eviţi certurile (care au la bază frustrarea), prietenii vor reveni – sau cel puţin dispare sentimentul că ai fost „uitat(ă)” – şi poate chiar te vor ajuta să îţi rezolvi problemele.

Marte retrograd în casa XII

Retrogradarea începe în casa XII: 

Indiferent ce planuri ai, în următoarea perioadă eforturile tale par a fi în zadar. Perioada va fi marcată de incertitudini şi e bine să ai grijă ce direcţie urmezi. Dacă ai dubii sau îţi lipsesc anumite informaţii, lasă-ţi o „portiţă” pe unde să poţi ieşi, încearcă să găseşti alternative, planuri de rezervă.

Retrogradarea se încheie în casa XII:

În ultima perioadă, planurile tale păreau a se desfăşura după cum ţi-ai dorit. Vor începe, însă, să apară diverse alternative şi ar fi bine să le analizezi înainte de a te arunca „cu capul înainte”. Nu lua decizii importante şi nu face schimbări majore în viaţa ta înainte de a avea toate informaţiile. „Prudenţă” este cuvântul de ordine în această perioadă.

error: Material protejat / opţiune dezactivată