Mercur retrograd: 6-29 septembrie 2009

În septembrie 2009, Mercur e retrograd în Balanţă (6-18 septembrie) şi apoi în Fecioară (18-29 septembrie). Efectele lui Mercur retrograd se vor simţi, însă, până după mijlocul lui octombrie, când planeta revine în poziţia iniţială, din momentul începerii retrogradării.

Mercur domină comunicarea, transportul, călătoriile scurte, informaţia. Astfel, când Mercur e retrograd, pot să apară tot felul de neînţelegeri între două persoane, probleme în afaceri, probleme de comunicare şi cu mijloacele de comunicare (telefon sau computer stricat, etc.). În general, astrologii ne sfătuiesc să nu luăm decizii importante, să nu semnăm contracte sau să nu începem proiecte noi atunci când Mercur e retrograd. Dacă puteţi amâna anumite decizii, proiecte sau călătorii, atunci faceţi acest lucru. Perioada ar trebui folosită mai ales pentru introspecţie, pentru a ne analiza pe noi înşine.

Cine e afectat de retrogradarea lui Mercur?

Unele persoane s-ar putea să nici nu simtă acest tranzit, acest lucru depinzând şi de aspectele pe care Mercur le formează cu planetele din astrograma natală. În perioada despre care vorbim acum, probabil că cei mai afectaţi vor fi nativii din Balanţă şi Fecioară sau cei care au ascendentul în aceste zodii. Pentru Fecioare, perioada e cu atât mai dificilă, având în vedere că Mercur este planeta dominantă a zodiei. Alte zodii care ar putea fi afectate de retrogradare sunt Berbecul, Racul şi Capricornul (semne cardinale, ca şi Balanţa) în perioada retrogradării lui Mercur în Balanţă, şi semnele mobile (Gemeni, Fecioară, Săgetător, Peşti) în perioada în care Mercur se află în Fecioară.

Mercur retrograd în Balanţă

După cum scriam şi mai sus, persoanele cele mai afectate de retrogradarea lui Mercur în Balanţă vor fi nativii din semnele cardinale. În general, aceste semne vor fi mai introvertite în această perioadă, îşi vor analiza mai mult sentimentele şi gândurile.

Pentru toate zodiile, aceasta e o perioadă în care pot să apară probleme juridice sau care ţin de infidelitatea partenerului. În general, ar trebui să ne ascultăm mai mult intuiţia. Cei care lucrează în domeniul artelor (muzică, literatură, etc.) pot avea câştiguri materiale ce reies în urma unor parteneriate iniţiate mai demult. De asemenea, e posibil să fim contactaţi de cunoştinţe mai vechi (de exemplu foşti parteneri) sau să ne gândim la planuri pe care nu le-am dus la bun sfârşit în trecut. Cu Mercur retrograd în Balanţă, pot exista probleme cu rinichii sau dermatologice.

Mercur retrograd în Fecioară

Fecioarele vor fi puternic afectate de retrogradarea lui Mercur din această perioadă, Mercur fiindu-le planeta dominantă. Mercur retrograd în Fecioară aduce cu sine confuzie, probleme privind intelectul (ne face mai uituci, mai haotici), nerăbdare. Afectate ar putea fi mai ales persoanele care studiază sau cei care doresc să facă acest lucru, dar îşi amână planurile. Atenţie la comunicare (apar tot felul de neînţelegeri) şi la mijloacele de comunicare (telefoane şi computere stricate, scrisori şi e-mail-uri care nu ajung la destinatar, etc.). Aveţi, deci grijă, să nu existe neînţelegeri, să nu se piardă documente importante, etc.

Aspecte ce se formează în această perioadă

În timp ce retrogradează, Mercur formează aspecte cu alte planete, care ne vor influenţa şi ele în această perioadă.

La începutul retrogradării sale, Mercur se află în cuadratură (careu) cu Marte. Mercur dominând, printre altele, transportul şi Marte fiind planeta agresivităţii, e posibil ca rata accidentelor rutiere să crească. De asemenea, pot să apară neînţelegeri politice sau chiar războaie. La finalul retrogradării, Mercur va forma din nou un aspect cu Marte, de data aceasta pozitiv (sextil). Pot, din nou, să apară mici obstacole, dar vom trece cu bine peste ele.

În jurul datei de 20 septembrie, se formează alte aspecte importante, data fiind una critică: Mercur retrograd va fi în conjuncţie cu Soarele, Saturn, Mijlocul Cerului şi Pallas Athena, toate acestea aflându-se în opoziţie cu Uranus. În acelaşi timp, Mercur, Saturn, Soarele, MC şi Pallas Athena pe de o parte şi Uranus pe de altă parte formează cuadraturi cu Pluton, Punctul Estic şi cu Pars Fortunae (Punctul Norocului). Saturn şi Uranus sunt deja de mai mult timp în opoziţie, ambele în cuadratură cu Pluton şi vor mai sta aşa încă un an. Dacă toţi am simţit ultima perioadă ca fiind una dificilă (datorită aspectelor dintre Saturn, Uranus şi Pluton), zilele din jurul lui 20 septembrie vor fi cu atât mai grele, problemele fiind accentuate de Soare şi Mercur retrograd, care “intră şi ele în horă”.

Mercur retrograd în 2009

Anul acesta, Mercur a mai fost retrograd între 11 ianuarie – 1 februarie şi 7-31 mai.

Următoarea perioadă în care Mercur va fi retrograd în 2009 începe în 26 decembrie, când Mercur retrogradează în Capricorn (până în 15 ianuarie 2010).

Articol care te-ar putea interesa: Mercur retrograd (informaţii generale)

error: Material protejat / opţiune dezactivată