Perseide 2023 în România: Când și cum vezi ploaia de meteori
Ploaia de stele căzătoare numită „Perseide” poate fi urmărită în fiecară vară și în România. Iată când și cum vezi meteorii în 2023.
În fiecare vară se petrece un fenomen astronomic care poate fi urmărit cu ochiul liber, anume apariţia curentului de meteori numit „Perseide”. Timp de aproximativ cinci săptămâni, cerul se umple de stele căzătoare. Un spectacol astronomic pe care nu trebuie să îl ratezi, mai ales dacă îți place să fotografiezi cerul înstelat.
Ce sunt Perseidele?
Perseidele se numesc aşa pentru că par a veni dinspre constelaţia Perseus. Dar ceea ce putem vedea, de fapt, sunt particule lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle. În iulie-august, cometa se află mai aproape de Terra decât în alte perioade şi particulele intră în atmosfera Pământului. Acolo, se aprind și încep să strălucească puternic, iar noi le putem vedea fără aparatură specială.
„Ploaia de meteori” a fost pentru prima dată descrisă în China antică, acum aproximativ 2000 de ani. În unele ţări catolice, Perseidele se mai numesc şi „Lacrimile lui Laurentius”, pentru că punctul culminant este în jurul datei de 10 august, când se sărbătoreşte ziua Sfântului Laurentius.
Când se văd Perseidele?
Perseidele se află între 17 iulie și 24 august cel mai aproape de Pământ, dar cel mai bine se văd între 9-13 august.
În 2023, punctul culminant va fi în noaptea dintre 12 spre 13 august, în special între orele 20-23. Dacă cerul nu este înnorat, în acea noapte se văd în fiecare oră până la 100 de stele căzătoare.
Dacă le ratezi în acea noapte, îți recomand să te uiți după meteori și în noaptea dinspre 15 spre 16 august. Este Lună nouă și cerul este mai întunecat decât de obicei, iar stelele căzătoare vor fi mai vizibile.
Unde se văd cel mai bine Perseidele?
Perseidele se văd în emisfera nordică. Prin urmare, din România le putem vedea bine, chiar cu ochiul liber. Ideal ar fi să te afli undeva la munte sau chiar pe câmp, cât mai departe de luminile marilor orașe. Cu cât este mai întuneric în jurul tău, cu atât mai bine vei vedea stelele căzătoare. Important este să te asiguri că, în noaptea în care vrei să urmărești Perseidele, în regiunea ta cerul nu este înnorat.
Cum urmărești cel mai bine ploaia de meteori?
Pentru a vedea Perseidele nu ai nevoie de un telescop sau de altă aparatură specială. Îți recomand următoarele:
- Urmărește prognoza meteo. Alege o locație unde cerul nu este înnorat. (Dacă nu te poți deplasa în altă locație, alege o altă noapte pentru a observa meteorii.)
- Mergi într-un loc întunecat pentru a urmări Perseidele. Oprește telefonul mobil, farurile (dacă ești cu mașina) sau alte surse de lumină. Cel mai bine vezi meteorii dacă este întuneric deplin în jurul tău.
- Cea mai comodă poziție este, în acest caz, statul întins pe spate. Deci ia cu tine o pătură, un sac de dormit sau un șezlong.
- În funcție de prognoza meteo, ar fi indicat să ai la tine și haine mai groase, pentru că noapte se face răcoare.
- Dacă ești pasionat(ă) de fotografie: nu îți uita aparatul de fotografiat!

Superstiții legate de Perseide
Ceea ce vei vedea sunt „stele căzătoare”, care nu au vreo semnificaţie astrologică, dar – dacă ne luăm după miturile folclorice – pot îndeplini dorinţe.
Deja în antichitate se credea că stelele căzătoare sunt cadouri divine sau lumini trimise de zei pentru a ne ajuta să trecem peste probleme. S-a transmis până în zilele noastre obiceiul de a ne pune o dorință atunci când vedem o stea căzătoare. Cine a zărit un meteor, trebuie să închidă ochii și să își pună în gând o dorință. Dacă nu o spune nimănui, dorința respectivă se va îndeplini.
Acest obicei îl întâlnim în special în cultura vestică. În unele regiuni, stelele căzătoare au o conotație negativă. În Mongolia, meteorii reprezintă spiritele persoanelor decedate, în drum spre viața de apoi. Iar populația Insulelor Adaman crede că meteorii sunt făclii ținute de demoni, în timp ce urmăresc oamenii care umblă singuri noaptea.
Alte ploi de meteori
Perseidele sunt cele mai cunoscute, pentru că au cel mai mare număr de meteori și se văd cel mai bine. Dar nu sunt singura ploaie de meteori. Cei interesați pot urmări și în alte perioade diverși curenți meteorici:
- Quadrantidele: 28 decembrie – 12 ianuarie
- Liridele: 14 – 30 aprilie
- Eta Aquaridele: 19 aprilie – 28 mai
- Eta Liridele: 3 – 14 mai
- Bootidele de iunie: 22 iunie – 2 iulie
- Delta Aquaridele: 12 iulie – 23 august
- Draconidele: 6 – 10 octombrie
- Tauride Sud: 10 septembrie – 20 noiembrie
- Andromedidele: 25 septembrie – 6 decembrie
- Tauride Nord: 20 octombrie – 10 decembrie
- Orionidele: 2 octombrie – 7 noiembrie
- Leonidele: 6 – 30 noiembrie
- Geminidele: 4 – 17 decembrie
- Ursidele: 17 – 26 decembrie