Semnificaţia planetelor în astrologie

ASTROLOGÍE s. f. Prezicere a viitorului pe baza studierii poziției și mișcării aștrilor, a constelațiilor sau a unor fenomene cerești.
Chiar şi fără a citi definiţia cuvântului “astrologie” din DEX, este la mintea cocoşului că, pentru a înţelege ceva din acest domeniu, trebuie să cunoaştem semnificaţia pe care o au planetele în astrologie.
Înainte de a vă prezenta fiecare planetă în parte, ar fi două aspecte pe care doresc să le explic, anume câteva idei despre zodiile pe care le domină planetele şi despre simbolurile acestora.

simboluri planete

În ceea ce priveşte zodia dominată de o anumită planetă, veţi observa că, în unele cazuri, apar în paranteze şi alte semne. Înainte de descoperirea planetelor Uranus (1781), Neptun (1846) şi Pluton (1930), exista un alt sistem de planete dominante decât cel pe care îl cunoaştem acum. Fiecare planetă avea un “domiciliu” feminin şi unul masculin, după cum urmează:
Mercur: Gemeni şi Fecioară
Venus: Taur şi Balanţă
Marte: Berbec şi Scorpion
Jupiter: Săgetător şi Peşti
Saturn: Capricorn şi Vărsător
Numai Soarele şi Luna dominau fiecare o singură zodie: Soarele domina Leul, în timp ce Luna era planeta dominantă a Racului.
În unele cazuri, zodiile dominate au rămas aceleaşi, dar au existat şi modificări. Zodiile pe care le voi trece mai jos în paranteze sunt cele dominate de respectiva planetă înainte de descoperirea lui Uranus, Neptun şi Pluton.

elemente simboluriAjungem la al doilea aspect pe care voiam să vi-l prezint: semnificaţia simbolurilor planetelor. Acestea sunt compuse din unul sau mai multe elemente:

Cercul: simbolul perfecţiunii, reprezintă spiritul
Semicercul: simbolizează sufletul
Linia verticală: raţiunea
Linia orizontală: corpul
Crucea: raţiunea şi corpul reunite = materia

Soare
Planeta dominantă a zodiei: Leu
Simbolul: Cercul (spiritul şi ceea ce ne înconjoară), cu un punct în mijloc: individul şi conştiinţa acestuia.
În astrologie, Soarele este cel care reprezintă personalitatea. Zodia în care se află Soarele în momentul naşterii este zodia noastră. În funcţie de zodia în care se află Soarele, vom avea anumite caracteristici (la care se adaugă şi acelea ale ascendentului). Casa astrologică în care se află Soarele (în astrograma natală) arată domeniul în care vom excela sau care ne interesează foarte mult (ţelurile în viaţă), domeniul în care vom da tot ce este mai bun din noi.

Luna
Planeta dominantă a zodiei: Rac
Simbolul: Două semicercuri (sufletul) întoarse într-o parte, spre trecut. De aici tendinţa Racului de a se agăţa de amintiri, de trecut.
Luna reprezintă sentimentele, reacţiile afective, instinctul. Zodia în care se află Luna arată modul în care reacţionăm la ceea ce este în jurul nostru. Ea poate da, de asemenea, informaţii despre relaţia pe care am avut-o cu mama sau despre copiii noştri (voi publica un articol separat pe această temă). Casa în care se află Luna în astrograma natală indică domeniul care este cel mai important pentru noi pentru a ne simţi bine pe plan afectiv, dar şi domeniul în care ne putem baza pe instinctul nostru, fără a greşi.

Mercur
Planeta dominantă a zodiilor: Gemeni şi Fecioară
Simbolul: Simbolul lui Mercur este o combinaţie a tuturor elementelor prezentate mai sus: sufletul, aflat deasupra spiritului şi a materiei.
Mercur simbolizează comunicarea şi raţiunea. Prin extindere, Mercur reprezintă şi alte mijloace de a stabili legături: transportul, comerţul, poşta, internetul. Zodia în care se află Mercur indică modul în care comunicăm şi în care procesăm informaţiile, modul de gândire. Casa în care este poziţionat ne arată domeniile care ne preocupă, cele care ne fac să ne gândim mult la ele.

Venus
Planeta dominantă a zodiilor: Taur şi Balanţă
Simbolul: Crucea materiei, aflată sub spiritul reprezentat de cerc. Simbolul femininului.
Venus reprezintă tot ce este legat de iubire, de frumuseţe şi de artă, dar şi banii. În funcţie de zodia unde se află, indică felul în care reacţionăm în relaţii, dar şi legătura noastră cu arta şi cu estetica. Poziţionarea într-o anumită zodie poate da şi indicii despre căsătorie (şi pe această temă voi publica un articol separat). Poziţia lui Venus în casele astrogramei natale indică domeniile care îi vor aduce fericire persoanei respective.

Marte
Planeta dominantă a zodiei: Berbec (Scorpion)
Simbolul: Iniţial, simbolul lui Marte era asemănător cu cel al planetei Venus, dar aşezat invers, crucea materiei fiind deasupra cercului care reprezintă spiritul. Între timp, a fost preluată săgeata care îl reprezintă pe zeul războiului din mitologia romană. Simbolul masculinului.
Marte semnifică acţiune, dinamism, ambiţie, dorinţă, dar şi agresivitate. Poziţionarea lui Marte în astrograma natală ne arată modul în care acţionăm, în care preluăm iniţiativa, domeniile în care avem curaj să încercăm ceva nou. Locul pe care îl ocupă în casele natale reprezintă domeniul în care acţionăm impulsiv şi ne ascultăm instinctul, uneori fără a ne gândi la riscuri.

Jupiter
Planeta dominantă a zodiei: Săgetător (Peşti)
Simbolul: Sufletul (semicercul), aşezat deasupra crucii materiei – semn că sufletul nu este dominat de materie, că nu există constrângeri.
Exact cum arată şi simbolul său, Jupiter indică depăşirea constrângerilor, a limitelor. Jupiter semnifică expansiune, optimism, dezvoltare, abundenţă. Zodia în care se află în astrograma natală ne arată în ce mod vom încerca să ne depăşim condiţia, în ce fel încercăm să ne dezvoltăm. Poziţionarea în casele astrologice indică domeniul de care putem profita cel mai uşor în viaţă, domeniul în care vom obţine cel mai uşor rezultate bune.

Saturn
Planeta dominantă a zodiei: Capricorn (Vărsător)
Simbolul: La fel ca şi în cazul simbolului lui Jupiter, apare relaţia dintre suflet şi materie, însă inversată: materia este cea care domină (crucea este deasupra).
Saturn reprezintă limitarea, constrângerile, structurile rigide, pesimismul. Este, însă, şi planeta care, din când în când, ne “aminteşte” de anumite şanse pe care le-am ratat în viaţă şi ne obligă să revenim la ele. Zodia în care se află în astrograma natală ne arată pe ce planuri există anumite temeri şi reţineri, dar şi modul în care încercăm să ne depăşim slăbiciunile. Casa ocupată de Saturn indică în ce domenii ale vieţii trebuie să facem puţină ordine, în ce domenii pot să apară probleme sau piedici.

Uranus
Planeta dominantă a zodiei: Vărsător
Simbolul: Un simbol mai vechi al lui Uranus (dar încă folosit de unii astrologi) este format din simbolul Soarelui, deasupra căruia se află o săgeată – puterea Soarelui şi cea a lui Marte, unite. Ulterior, simbolul a fost schimbat, având în centru litera H, care aminteşte de William Herschel, cel care l-a descoperit pe Uranus. Semnificaţia actuală: două semicercuri sau linii verticale, unite de crucea materiei, toate aflate deasupra spiritului (cercul). Arată deschiderea spre nou.
Uranus reprezintă schimbare, revoluţie, răzvrătire. Zodia în care se află în astrograma natală indică modul în care vom încerca să ne impunem ca persoane, modul în care ne vom răzvrăti împotriva unei anumite structuri rigide. Casa unde este poziţionat Uranus ne arată în ce domeniu ne putem aştepta la surprize şi la evenimente neprevăzute.

Neptun
Planeta dominantă a zodiei: Peşti
Simbolul: Simbolul planetei arată ca tridentul zeului Neptun. Ca interpretare dată de astrologi, ar fi sufletul (semicercul), prins în materie (crucea materiei străpunge sufletul).
Neptun reprezintă fantezia şi visarea, intuiţia, dar şi iluziile, dezamăgirile. În funcţie de zodia în care se află în astrograma natală, Neptun ne arată modul în care generaţia noastră (pentru că Neptun se mişcă greu şi reprezintă o generaţie întreagă) percepe realitatea, arată legătura dintre societate şi real/ireal. Casa unde e poziţionat în astrograma natală dă indicii despre domeniile în care ne putem baza pe intuiţia noastră, dar şi despre cele în care pot să apară dezamăgiri.

Pluton
Planeta dominantă a zodiei: Scorpion
Simbolul: Şi simbolul lui Pluton reuneşte toate cele trei elemente: spiritul (cercul), cuprins de suflet (semicerc), dedesubt se află materia. Spiritul şi sufletul domină materia, trec dincolo de ea, Pluton reprezentând renaşterea. Un alt simbol, mai simplu, al lui Pluton este format din literele P şi L, primele două ale numelui planetei şi totodată iniţialele celui care a descoperit-o: Percival Lowell.
După cum scriam puţin mai sus, Pluton semnifică renaştere, regenerare, transformare. În acelaşi timp, poate indica anumite obsesii şi puterea/luptele pentru putere. Zodia în care se află în astrograma natală indică în ce mod abordăm transformările care au loc în noi şi în viaţa noastră. Totodată, ne dă informaţii despre obsesiile generaţiei noastre: la fel ca Neptun, Pluton este o planetă grea. Pot exista intervale de câţiva ani (nu toate la fel de lungi) în care Pluton s-a aflat în aceeaşi zodie şi, deci, întreaga generaţie este afectată. Diferă, însă, poziţionarea în casele natale, care arată domeniile vieţii în care e cel mai posibil să apară transformări, lucrurile care ne vor face să ne transformi, să renaştem.

Pornind de la semnificaţia de bază a fiecărei planete, aceasta trebuie interpretată în funcţie de zodia şi casa astrologică unde se află, dar se vor lua în calcul şi aspectele pe care le formează cu celălalte planete. Puteţi observa, deci, că interpretarea unei astrograme nu se poate face “în doi timpi şi trei mişcări”, ci că este necesară o analiză care ia timp. Vă recomand să preluaţi informaţiile pe care le găsiţi deja sau pe care le voi posta pe acest blog (semnificaţia planetelor în zodii şi case, interpretarea aspectelor), dar întotdeauna să faceţi şi conexiuni. Numai aşa veţi căpăta o imagine complexă şi completă asupra personalităţii cuiva.

error: Material protejat / opţiune dezactivată